Хімічний склад клітини. Різнорівневі завдання
Рівень І
Вибрати правильну відповідь:
1. Який рівень організації живого є найвищим?
А) клітинний;
Б) популяційно-видовий;
В) екосистем ний;
Г) біосферний.
2. Який рівень організації життя вивчає біохімія?
А) молекулярний; Б) клітинний;
В) тканинний; Г) популяційно-видовий.
3. Вода становить в організмі (в середньому):
А) 70%; Б) 20%.
4. Який хімічний елемент у великій кількості накопичується у кістках?
А) Силіцій; Б) Кальцій; В) Магній; Г) Калій.
5. Целюлоза – це компонент клітин:
А) рослин Б) тварин.
6. Сполука – мономер нуклеїнової кислоти:
А) глюкоза; Б) амінокислота; В) гліцерол; Г) нуклеотид.
7. Денатурація – це:
А) відновлення природної структури білкової молекули;
Б) порушення природної структури білка;
В) розгортання білкової молекули без порушення первинної структури білка.
8. З наведених нижче вуглеводів вибрати моносахариди:
А) сахароза і крохмаль; Б) целюлоза і фруктоза;
В) глюкоза і сахароза; Г) фруктоза і глюкоза.
9. З наведених нижче функцій ліпідів вибрати структурну:
А) входять до складу біологічних мембран;
Б) виділяють велику кількість енергії;
В) забезпечують емульгування жирів у тонкому кишечнику.
10. За природною будовою АТФ є:
А) нуклеотидом; Б) білком; В) жиром; Г) вуглеводом.
Рівень ІІ
Дати відповіді на запитання:
1. Назвати рівні організації живого від найнижчого до найвищого. Охарактеризувати молекулярний та популяційно-видовий рівні організації.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Які функції виконує вода в живому організмі?
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Рівень ІІІ
Розв’язати задачі:
1. Відносна молекулярна маса білка становить 37400. Скільки амінокислотних залишків входить до складу його ланцюга?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Один із ланцюгів ДНК має послідовність АГТТЦГГААТЦТЦЦАГ. Запишіть послідовність другого ланцюга ДНК та визначте довжину цього фрагмента.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. ДНК містить 28% цитозину. Чому дорівнює кількість у % кожного нуклеотиду в ДНК?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Варіант 2
Рівень І
Вибрати правильну відповідь:
1. Який рівень організації живого є найнижчим?
А) клітинний;
Б) популяційно-видовий;
В) молекулярний;
Г) органно-тканинний.
2. Яка наука вивчає взаємодію організмів між собою та з навколишнім середовищем?
А) біологія;
Б) екологія;
В) молекулярна біологія;
Г) генетика.
3. Хімічні зв’язки, що поєднують атоми Гідрогену та Оксигену у воді:
А) водневі;
Б) ковалентні;
В) йонні.
4. Неорганічна кислота, що створює кисле середовище у шлунку хребетних тварин і людини, - це:
А) соляна (хлоратна);
Б) сірчана (сульфатна);
В) вугільна (карбонатна).
5. Глікоген – це компонент клітин:
А) рослин Б) тварин.
6. Сполука – мономер білка:
А) глюкоза; Б) амінокислота; В) гліцерол; Г) нуклеотид.
7. Незамінні амінокислоти:
А) повинні надходити в організм з їжею;
Б) синтезуються в організмі;
В) не є важливими для життєдіяльності організму.
8. З наведених нижче вуглеводів вибрати полісахариди:
А) целюлоза і крохмаль;
Б) целюлоза і фруктоза;
В) хітин і сахароза;
Г) фруктоза і глікоген.
9. З наведених нижче функцій ліпідів вибрати регуляторну:
А) входять до складу біологічних мембран;
Б) виділяють велику кількість енергії;
В) забезпечують емульгування жирів у тонкому кишечнику.
10. За природною будовою ферменти є:
А) нуклеотидами; Б) білками; В) жирами; Г) вуглеводами.
Рівень ІІ
Дати відповіді на запитання:
1. Назвати рівні організації живого від найнижчого до найвищого. Охарактеризувати клітинний та біосферний рівні організації.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Які функції виконують білки в живому організмі?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Рівень ІІІ
Розв’язати задачі:
1. Відносна молекулярна маса білка становить 60500. Скільки амінокислотних залишків входить до складу його ланцюга?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Один із ланцюгів ДНК має послідовність ГЦЦТТГААТЦГЦЦТА. Запишіть послідовність другого ланцюга ДНК та визначте довжину цього фрагмента.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. ДНК містить 15% аденіну. Чому дорівнює кількість у % кожного нуклеотиду в ДНК?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Варіант 3
1). До мікроелементів належить:
а) Оксиген; б) Купрум; в) Нітроген; г) Гідроген.
2.) Білки складаються:
а) з моносахаридів; б) з амінокислот; в) з нуклеотидів; г) з ліпідів.
3). Полісахаридом є:
а) сахароза; б) крохмаль;в) глюкоза; г) галактоза.
4). A. До якої групи елементів належать фосфор, калій, сірка, кальцій, хлор, магній, натрій, залізо? Вміст їх у клітинах становить близько 1,9 %.______________________________________________________________
Б. Як називають групу елементів (йод, мідь, цинк — всього до 50), вміст яких у клітинах незначний?_______________________________________________
B. Яких хімічних елементів у клітині найменше?_________________________
Г. Дайте назву групі хімічних елементів (кисень, водень, вуглець, азот), сумарний вміст яких у клітині досягає 98 %.____________________________
Д. До якої групи хімічних елементів належать срібло, свинець, бром і золото?
1. Органогенні елементи. 2. Мікроелементи
3. Ультрамікроелементи. 4. Макроелементи.
5)A. Яка загальна назва речовин, що утворюються з мономерів?____________
Б. Назвіть речовини, які побудовані з мономерів.________________________
B. Наведіть приклади мономерів.______________________________________
Г. Якою речовиною є гемоглобін? _____________________________________
Д. До яких речовин належить целюлоза?
1. Амінокислоти. 2. Білки.
3. Глюкоза. 4. Полімери.
5. Вуглеводи кислоти. 6. Нуклеотиди. 7. Нуклеїнові
6) Яку функцію виконують жири, що перебувають:
А — в клітишійх мембранах?
Б — на органах (нирках) ссавців?
В — під шкірою китів і тюленів?
Г — у горбах верблюдів?
Д — у тканинах рослин і тварин?
1. Водопостачальну. 2. Енергетичну.
3. Захисну. 4. Будівельну. 5. Термоізоляційну.
7) Які функції виконують білки:
А — колаген, осеїн, кератин?
Б — імуноглобуліни (антитіла)?
В — гемоглобін?
Г — актин, міозин?
Д — альбумін та інші?
1. Скоротливу. 2. Будівельну.
3. Енергетичну. 4. Захисну.
5. Транспортну
8) А. Яка неорганічна речовина входять до складу молекул ДНК і РНК?______________________________________________________________
Б. Назвіть азотисту основу, яка трапляється тільки в РНК._________________
В. За якою азотистою основою ДНК відрізняється від РНК?_______________
Г. Залишок якого вуглеводу входить до складу ДНК? ____________________
Д. Який вуглевод (пентоза) є в складі РНК?
1. Рибоза. 2. Урацил.
3. Аденін. 4. Гуанін.
5. Тимін. 6. Цитозин.
7. Дезоксирибоза.8. Фосфорна кислота
9. Теоретичні питання
1. Інтенсивно працюючі клітини кори головного мозку мають потребу у великій кількості глюкози. З чим це пов’язано?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Поясніть твердження «Білки – основа життя»
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Бали___________
Варіант 4
1). Полісахариди складаються:
а) з моносахаридів;б) з амінокислот;
в) з нуклеотидів;г) з ліпідів.
2). Наявність циклічних форм є характерною рисою:
а) білків; б) нуклеотидів;
в) моносахаридів; г) ліпідів.
3). Аденін — це:
а) моносахарид;б) амінокислота;
в) азотиста основа; г) ліпід.
4) Які з перелічених хімічних елементів є:
А — органогенними?
Б — мікроелементами?
В — макроелементами?
Г — ультрамікроелементами?
Д. Які елементи зумовлють червоний колір крові?
1. Йод 2. Азот. 3. Сірка. 4. Кисень
5. Бром 6. Водень. 7. Залізо. 8. Вуглець
9. Калій. 10. Мідь. 11. Срібло
5)A. Клас яких сполук утворюється з'єднанням води з вуглецем (формально)?
Б. Із залишків яких речовин складається сахароза?
B. Який вуглевод входить до складу ДНК?
Г. Визначте моносахарид, який є у складі РНК
Д. З яких мономерів складається молекула лактози?
1. Галактоза. 2. Дезоксирибоза
3. Рибоза. 4. Вуглеводи.
5. Трегалоза6. Глюкоза.
7. Фруктоза.. 8. Мальтоз
6)А. Які тварини маючи запаси жиру, довго можуть жити без води?____________________
Б. В яких тварин запаси жиру містяться у жировому тілі?____________________________
В. Назвіть тварин, у яких жир виконує термоізоляційну функцію._____________________
Г. Визначте тварин, які завдяки запасам жиру здатні жити у холодній воді._____________
Д. Яким тваринам жир дає змогу впадати у тривалу зимову сплячку?
1. Кити.2. Верблюди. 3. Комахи.
4. Тюлені. 5. Ведмеді. 6. Членистоногі.
7. Байбаки. 8. Куріпки. 9. Олені
7)А. Який білок переносить (транспортує) кисень?__________________________________
Б. З якого білка збудовані роги, копита, кігті, панцири тощо?_________________________
В. Визначте білки, які знешкоджують хвороботворні бактерії._________________________
Г. Функції яких білків забезпечують скорочення м'язів? Д. Назвіть білки, які зумовлюють зсідання крові?
1. Актин. 2. Альбумін.
3. Кератин. 4. Гемоглобін.
5. Імуноглобуліни. 6. Міозин.
7. Фібрин. 8. Тромбін
8)А. Який моносахарид (вуглевод) є складовою частиною ДНК?______________________
Б. Які речовини трапляються в усіх нуклеотидах молекул ДНК?_______________________
В. Визначте найпростішу хімічну речовину, яка входить до складу молекули ДНК._______
Г. Назвіть елементи молекули ДНК, які завжди чергуються в певному порядку і зумовлюють специфічність ДНК._________________________________________________
Д. До складу якої частини молекули ДНК входять аденін, гуанін, цитозин, тимін?
1. Рибоза. 2. Нуклеотиди.
3. Азотисті основи. 4. Фосфорна кислота.
5. Дезоксирибоза.
Теоретичні питання
1.Яке значення має високий вміст жирів у насінні рослин?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.Чому функцію передачі, збереження та відтворення спадкової інформації можуть виконувати тільки нуклеїнові кислоти?
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Варіант 5
Початковий рівень (3 бали)
Виберіть одну правильну відповідь
1. До неорганічних сполук у клітині належать:
вода; ліпіди;
білки; вуглеводи.
2. Органогенними елементами клітини є:
Н, О, С, N; Са, Н, К, І;
V, N, C, Mn; Н, N, C, Mn.
3. До складу ДНК не входить:
урацил; дезоксирибоза;
аденін; фосфат.
4. Мономером білків є:
амінокислота; гліцерин;
нуклеотид; глюкоза.
5. За допомогою якого зв’язку молекули води з’єднуються між собою?
водневого; ковалентного полярного;
йонного; ковалентного неполярного.
6. Метод біологічних досліджень, під час якого відбувається постійне спостереження за перебігом певних процесів – це:
моніторинг; спостереження;
моделювання; експериментальний.
Середній рівень (3 бали)
Вкажіть правильні твердження
7. У клітині присутні два типи нуклеїнових кислот: ДНК і РНК.
Активний центр ферменту строго відповідає конфігурації субстрату, з яким він взаємодіє.
Всі нуклеїнові кислоти в клітині утворюють подвійні спіралі.
Установіть відповідність
8. Установіть відповідність між білками та функціями, які вони виконують:
1 інсулін
2 імуноглобулін
3 колаген
4 трипсин
А структурна
Б каталітична
В захисна
Г регуляторна
|
А |
Б |
В |
Г |
1 |
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
Визначте залежність між поданими поняттями та заповніть схему
9. 1 мінеральні солі; 4 аніони; 7 К+; Fе 2+.
2 CI -; ОН-; PO 4 3-; 5 HCO 3 -. SO4 2-;
3 катіони; 6 Na +; Са2+;
10. Дайте визначення термінам:
Реплікація – це ___________________________________________________ .
Ензимологія – це ________________________________________________ .
Правило Чаргафа ________________________________________________ .
Достатній рівень (3 бали)
11. Укажіть ознаки, що відповідають біологічній ролі неорганічних сполук. Виберіть по одному правильному варіанту відповідей із кожного стовпчика
А Які солі входять до складу скелета різних тварин і забезпечують його міцність? |
Б Яка кислота у вигляді розчину міститься у шлунку хребетних тварин? |
В Які катіони беруть участь у проведенні нервового імпульсу?
|
1 Магнію і Фосфору |
1 хлоридна |
1 Na+ і K+ |
2 Кальцію та Фосфору |
2 сульфатна |
2 Na+ і Ca2+ |
3 Магнію і Кальцію |
3 нітратна |
3 K+ і Fe2+ |
А |
Б |
В |
12. Укажіть назви вуглеводів, що відповідають наведеним ознакам.
Виберіть по одному правильному варіанту відповідей із кожного стовпчика
А Добре розчинна сполука, солодка на смак |
Б Виконує структурну функцію |
В Є полісахаридом |
1 крохмаль |
1 целюлоза |
1 хітин |
2 глікоген |
2 фруктоза |
2 сахароза |
3 фруктоза |
3 крохмаль |
3 дезоксирибоза |
А |
Б |
В |
Високий рівень (3 бали)
13. У фрагменті одного ланцюга молекули ДНК нуклеотиди розміщені в такій послідовності: ТТГ АГЦ АЦГ ГТА ААТ ЦГА. Побудуйте схему дволанцюгової ДНК. Визначте довжину і масу цього фрагмента.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ .
Дайте відповідь на одне із запропонованих запитань
14. На які три групи прийнято ділити хімічні елементи, що входять в склад живих організмів, за їх відносним вмістом? Охарактеризуйте їх.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ .
15. Які причини подібності та відмінностей ДНК і РНК? _______________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Варіант 6
Початковий рівень (3 бали)
Виберіть одну правильну відповідь
1. За допомогою якого зв’язку утворюється первинна структура білка?
гідрофобного; пептидного;
йонного; водневого.
2. Який полісахарид характерний для клітин тварин?
крохмаль; целюлоза;
глікоген; глюкоза.
3. До складу АТФ входить:
тимін; амінокислота;
аденін; гліцерин.
4. Яка сполука ліпідної природи є елементом клітинної мембрани?
жир; воск;
фосфоліпід; глікоген.
5. На якому рівні життя відбувається зберігання та реалізація спадкової інформації?
молекулярному; клітинному;
організмовому; популяційно-видовому.
6. Метод біологічних досліджень, під час якого відбувається дослідження певних процесів, явищ або організмів за допомогою їх спрощеного зразка – це:
моніторинг; спостереження;
моделювання; експериментальний.
Середній рівень (3 бали)
Вкажіть правильні твердження
7. Під час окиснення 1 г ліпідів виділяється 17,6 кДж енергії.
РНК в клітинах беруть участь в збереження спадкової інформації.
АТФ – органічна сполука, що є універсальним хімічним акумулятором енергії у клітині.
Установіть відповідність
8. Установіть відповідність між методами біологічних досліджень та їхнім змістом
1 експериментальний
2 описовий
3 порівняльний
4 моделювання
А дослідження певних процесів, явищ або організмів за допомогою їх спрощеного зразка
Б дозволяє шляхом зіставлення вивчати подібність і відмінність організмів
В ґрунтується на спос-тереженні
Г передбачає активний вплив на організм шляхом проведення дослідів
9. Визначте залежність між поданими поняттями та заповніть схему
1 ультрамікроелементи; 6 аурум;
2 селен; 7 ферум;
3 макроелементи; 8 мікроелементи;
4 купрум; 9 калій;
5 фосфор; 10 живі організми.
10. Дайте визначення термінам:
Ренатурація – це ________________________________________________ .
Ферменти – це ___________________________________________________
__________________________________________________________________
Принцип комплементарності - це _________________________________
__________________________________________________________________
Достатній рівень (3 бали)
11. Укажіть функції води, що відповідають наведеним процесам.
Виберіть по одному правильному варіанту відповідей із кожного стовпчика
А Бере участь в реакціях обміну речовин |
Б Забезпечує рівномірний розподіл тепла всередині організму |
В Зумовлює тургор клітин у рослин |
1 метаболічна |
1 регуляторна |
1 транспортна |
2 розчинна |
2 метаболічна |
2 структурна |
3 транспортна |
3 транспортна |
3 розчинна |
А |
Б |
В |
12. Укажіть правильні ознаки щодо нуклеїнових кислот.
Виберіть по одному правильному варіанту відповідей із кожного стовпчика
А Скільки ланцюгів нуклеотидів утворює молекулу ДНК? |
Б Яка нітратна основа відсутня в нуклеотидах РНК? |
В Який вуглевод входить до складу нуклеотиду ДНК? |
1 один |
1 тимін |
1 дезоксирибоза |
2 два |
2 гуанін |
2 рибоза |
3 три |
3 урацил |
3 глікоген |
А |
Б |
В |
Високий рівень (3 бали)
13. Фрагмент молекули ДНК містить 320 тимідилових нуклеотидів (22 % загальної кількості). Визначте кількість у даному фрагменті аденілових, гуанілових і цитиділових нуклеотидів.
Дайте відповідь на одне із запропонованих запитань
14. Обґрунтуйте необхідність вживання людиною харчових продуктів, що містять ліпіди. ________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
15. Від чого залежить нескінченна різноманітність білків? __________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________